http://modemalist.blogspot.cz/p/recepty_12.html

Monday, March 21, 2016

Tvarohový tapioca dort s čokoládovou polevou

           


INFORMACE


·         dortová forma
·         pečené
·         vydrží několik dnů – v lednici


SUROVINY


 TVAROHOVÝ KORPUS

·         tvaroh – 500 g – 2 vaničky
·         mléko – půl hrnku – cca 100 ml
·         smetana ke šlehání – 200 g
·         vejce – 3 kusy
·         sladidlo – já použila 2 lžíce hroznového cukru
·         maliny – hrst – nebo jiné ovoce – nejlépe bobulovité
·         tapioca pudink
·         špaldová mouka – 1 hrnek – cca 200 g
·         prášek do pečiva
·         olej, máslo – na vymazání formy

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

·         hořká čokoláda – 1 tabulka – cca 200 g
·         máslo – 1 lžíce
·         zakysaná smetana – 200 g
·         kokos – na ozdobu


POSTUP


V míse vyšlehejte tvaroh do krémovější konzistence. Ve vysoké nádobě vyšlehejte smetanu ke šlehání do husté šlehačky. Šlehačku přidejte k tvarohu a zlehka prošlehejte. Dále přidejte mléko, vejce a sladidlo. Vše spojte v jednolitý krém. Dále přidejte ovoce a opatrně promíchejte, aby neztratilo svůj původní tvar. V druhé misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva a pomalu přidejte do krému. Nakonec přimíchejte tapioca pudink. Tento pudink lze koupit hotový nebo jej lze uvařit doma, což je samozřejmě jednodušší (RECEPT natapioca pudink zde). Dortovou formu si vyložte pečícím papírem a vymažte máslem. Můžete také vysypat moukou, ale dort šel krásně ven i bez vysypání. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečete zhruba 40 minut, dokud korpus nezezlátne a těsto není už tak lepivé.
Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem do hladké polevy. Nechte lehce vychladnout a přimíchejte zakysanou smetanu.
Upečený korpus nechte zhruba 30 minut vychladnout a poté zalijte čokoládovým krémem. Vršek dortu ozdobte kokosem nebo zbylým ovocem. Dort nechte do druhého dne vychladit v lednici.


TIPY A TRIKY


·         Do šlehačky můžete přidat i ztužovač, lépe pak drží tvar
·         Čím více ovoce do korpusu dáte, tím bude dort svěžejší a chutnější
·    Pokud máte raději sladší dezerty, tak slaďte medem nebo sirupem – hroznový cukr dort osladil jen lehce, ale čokoládová poleva potřebnou sladkost dodala.


Přeji dobrou chuť!

No comments:

Post a Comment