Wednesday, March 23, 2016

Trhanec



INFORMACE


·         vařené


SUROVINY


·         vejce – 3 kusy
·         cukr krystal – 2 lžíce + 1 lžíce – stačí i méně
·         sůl – špetka
·         mléko – 200 ml
·         mouka – hladká – 200 g
·         máslo – 2 lžíce – nebo olej
·         rozinky, datle, sušené ovoce – 1 hrst
·         jablko – 1-2 kusy
·         ořechy – 1 hrst
·         cukr moučka – na ozdobu
·         skořice – na ozdobu


POSTUP


            Oddělte žloutky a bílky. V míse utřete žloutky a cukr se solí do pěny. Poté přidejte mléko a mouku a vše vymíchejte do hladké hmoty. Poté si v druhé míse ušlehejte z bílků tuhý sníh. Ten pak opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Na pánvi rozpusťte máslo a vlijte těsto, které posypte rozinkami nebo jiným sušeným ovocem. Hlídejte a kontrolujte, uprostřed se může rychle spálit! Až je spodní strana nazlátlá, tak otočte a dopečte z druhé strany. Nejlepší je nechávat chvíli pod pokličkou, těsto tak lépe pracuje a rychleji je vše hotové. Po upečení sundejte z pánve a nechte odpočinout. Na pánev dejte lžíci másla, přidejte cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Poté přidejte nakrájené jablko a ořechy, vše promíchejte a nechte chvíli změknout. Poté přidejte na kousky natrhané těsto a vše pořádně smíchejte. Chvíli ještě opékejte a poté můžete podávat. Hotový trhanec posypte cukrem, skořicí nebo tím, co máte rádi. Čerstvý je nejdokonalejší!


TIPY A TRIKY


·         Pokud máte menší pánev, tak stačí poloviční dávka – já měla klasickou velikost a stejně toho bylo až dost.
·         Fantazii se meze nekladou – můžete přidat jakékoli sušené ovoce nebo třeba i kokos.
·         Cukru s mírou – já přidala 2 malé lžíce a stejně byl dezert dost sladký.
·         Místo jablek použijte například lesní plody.




Přeji dobrou chuť!

No comments:

Post a Comment