http://modemalist.blogspot.cz/p/recepty_12.html

Sunday, April 24, 2016

Mrkvový dort s mascarpone polevou

       


INFORMACE


·         pečené


SUROVINY


Těsto:

·         vejce – 4 kusy
·         cukr krystal – 100 g
·         vanilka – 2 čajové lžičky – vanilkový cukr nebo extrakt
·         olej – 200 ml
·         hladká mouka – 300 g – já použila mouku Babiččina volba – dortová
·         jedlá soda – 2 čajové lžičky
·         prášek do pečiva – ½ balíčku
·         sůl – špetka
·         vlašské ořechy – 100 g – cca 2 hrsti
·         mrkev – 3 větší kousky

Krém = poleva:

·         mascarpone – 1 kelímek
·         smetana ke šlehání – 1 kelímek
·         sladidlo – např. moučkový cukr – dle chuti – cca 1-2 polévkové lžíce


POSTUP


Těsto:

V míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem a vanilkou. Poté přimíchejte olej. Zvlášť v druhé míse smíchejte mouku se sodou, práškem do pečiva, špetkou soli a ořechy. Tuto sypkou směs postupně vmíchejte do vaječné směsi. Nakonec opatrně přimíchejte nastrouhanou mrkev. Těsto vylijte do vymazané formy a pečte na 180 °C cca 1 hodinu. Dort při pečení kontrolujte, ke konci můžete i trochu stáhnout teplotu.

Poleva = krém:

Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a poté opatrně přišlehejte mascarpone a oslaďte. Mascarpone vmíchejte opravdu pořádně, můžete i šlehat, a pozor, ať vám nezůstanou velké kousky. Krém namažte na vychlazený korpus a ozdobte kakaem.


TIPY A TRIKY


·         Je krásné jaro, tak je skvělé, že dort můžete ozdobit živými květy. Já vyzkoušela i kandované živé květy a výsledek nebyl zase tak špatný.
·         Pokud dort chcete střídmější, tak posypte krém jen kakaem nebo skořicí.








Přeji dobrou chuť!

No comments:

Post a Comment