Wednesday, January 11, 2017

Germknödel


INFORMACE


  • 4 kusy
  • vařené


SUROVINY


Těsto

  • vlažné mléko – 100 ml
  • droždí – 10 g
  • sladidlo dle chuti – 1 PL
  • hladká mouka – 1 PL + 250 g
  • sůl – špetka
  • vejce – 1 kus
  • rozpuštěné máslo – 2 PL + cca 2 PL na potření

  • povidla – cca 50 g – dle chuti

Omáčka

  • žloutky – 3 kusy
  • sladidlo dle chuti – 50 g
  • smetana ke šlehání – 400 ml
  • vanilkový cukr/extrakt/vanilka – 2 PL


POSTUP


Smíchejte vlažné mléko s droždím a sladidlem. Pořádně rozmíchejte, poprašte 1 PL hladké mouky a nechte cca 10 minut na teplém místě, třeba u topení, vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku a špetku soli. Doprostřed přidejte vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Nejlepší je propracovat ručně. V případě potřeby si ruce lehce poprašte moukou. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout minimálně 30 minut. Poté těsto znovu propracujte a rozdělte na 4 díly. Doprostřed každého dejte cca 3 ČL povidel, důkladně zabalte do bochánku a nechte ještě zhruba 15 minut vykynout. Knedlíky vařte v páře 7 minut. Každý hotový knedlík ihned propíchněte na několika místech párátkem, aby se neroztrhaly a potřete rozpuštěným máslem. Podávejte s vanilkovou omáčkou a mákem s cukrem.

Vanilková omáčka - vyšlehejte žloutky se sladidlem do pěny. Do hrnce nalijte smetanu a vanilkový cukr. 1-2 šufánky smetany vmíchejte do žloutkové pěny a zbytek smetany přiveďte k varu. Poté smetanu sundejte z ohně a vmíchejte žloutkovou směs. Omáčku dejte znovu na plotnu a přiveďte k varu do zhoustnutí omáčky.




Přeji dobrou chuť!

No comments:

Post a Comment