Thursday, March 2, 2017

Celozrnný toastový chléb


INFORMACE


  • pečené


SUROVINY


  • 500 g celozrnné hladké mouky
  • špetka soli
  • 30 g změklého másla + na vymazání formy
  • 300 ml vlažné vody
  • 20 g droždí
  • 1 vejce – na pomazání


POSTUP


Ve velké míse smíchejte mouku se solí a máslem. V menší misce rozpusťte ve vodě droždí a poté nalijte do moučné směsi. Vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Po vykynutí rozdělte těsto na 2 díly a z každého vyválejte obdélník, který smotejte do válečku a kraje pořádně spojte, ať nikde není žádná díra. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a oba válečky do ní vložte - nechte kynout cca 45 minut - než začne přetékat. Těsto pomažte rozšlehaným vejcem (těsto mi po pomazání rychle spadlo, do příště vymyslím, co s tím, aby zůstaly krásné bochánky) a pečte 15 minut při 200 °C, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 15 minut. Upečený chléb nechte chvíli vychladnout, ale velmi rychle jde z formy ven. Podávejte jak naslano, tak nasladko.



Přeji dobrou chuť!

No comments:

Post a Comment