http://modemalist.blogspot.cz/p/recepty_12.html

Friday, April 14, 2017

Celozrnné jidáše


INFORMACE


·         16 kusů
·         pečené


SUROVINY


·         300 g celozrnné hladké mouky + na podsypání
·         200 ml smetany ke šlehání
·         1 balíček sušeného droždí
·         100 g rozpuštěného másla
·         1 ČL citronové kůry
·         1 ČL vanilkového cukru
·         100 g třtinového cukru
·         špetka soli
·         2 vejce + 1 vejce na pomazání


POSTUP


            Do velké mísy nasypte mouku a vytvořte důlek, do kterého nalijte 150 ml vlažné smetany a droždí. Ze stran přidávejte trochu mouky a vytvořte husté těsto – důlek zachovejte a nesnažte se vmíchat co nejvíce mouky. Poté vršek zasypte trochou mouky a dejte kynout na 30 minut na teplé místo. Po vykynutí přidejte máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Směs promíchejte a přidejte třtinový cukr, sůl, 50 ml smetany ke šlehání a rozšlehané vejce. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto – dle potřeby přidejte trochu mouky, aby těsto nelepilo – já přidala dalších cca 50 g. Nelepivé těsto nechte znovu 1 hodinu odpočinout na teplém místě. Poté rozdělte na 16 dílů (dle uvážení i na méně), z každého dílu vyválejte váleček a ten smotejte do různých tvarů. Takto připravené jidáše skládejte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte ještě 15 minut kynout. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vejcem (pro zlatavější povrch potřete jen žloutkem) a poté pečte cca 20 minut (do zezlátnutí) při 170 °C. Nejlepší jsou ještě čerstvé zalité pampeliškovým medem.




Přeji dobrou chuť!

misshell.s

No comments:

Post a Comment