pátek 19. ledna 2018

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z PEČENÉ ZELENINY


INFORMACE


·         6 porcí a více
·         pečené a vařené


SUROVINY


·         1 kg zeleniny – já použila 800 g dýně hokkaido a 200 g mrkve + kousek celeru
·         1 cibule
·         3 stroužky česneku
·         špetka majoránky
·         špetka tymiánu
·         špetka medvědího česneku
·         2 PL řepkového oleje
·         1 l + 750 ml vody – nebo vývaru
·         200 g brambor
·         1 PL sušené vegety – bez glutamanu nejlépe
·         špetka soli
·         špetka pepře
·         špetka strouhaného muškátového oříšku
·         200 g zakysané smetany
·         chléb na krutony


POSTUP


Zeleninu nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte na větší kostky, přidejte česnek a vysypte na plech. Vše zasypte kořením, zakápněte řepkovým olejem a pečte při 200 °C cca 30 minut. Mezitím dejte vařit 1 l vody/vývaru s očištěnými bramborami nakrájenými na kostičky a vegetou. Upečenou zeleninu přidejte do vývaru a vše pořádně rozmixujte. Osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek. Pokud se vám líbí tato hustota polévky, můžete ji tak nechat, ale já přidala ještě dalších 750 ml vody (můžete přidat až 1 l) a přivedla k varu. Nakonec pro zjemnění přidejte zakysanou smetanu a dle potřeby ještě okořeňte.
Podávejte s opečenými krutony.
Polévka bude nadále houstnout.

Přeji dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat