neděle 28. ledna 2018

ODLEHČENÝ KRTKŮV DORT


INFORMACE


·         pečené
·         skladovat v lednici
·         pečeno v kulaté formě o průměru 22 cm


SUROVINY


Korpus

·         2 vejce – žloutky a bílky zvlášť
·         70 g třtinového cukru
·         100 ml řepkového oleje
·         1 ČL rumu – na navonění
·         150 ml mléka
·         200 g celozrnné hladké špaldové mouky
·         1 balíček prášku do pečiva
·         15 g kakaa

Krém

·         250 ml smetany ke šlehání
·         1 balíček ztužovače šlehačky
·         40 g mletého (třtinového) cukru
·         250 g tvarohu
·         50 g nasekané hořké čokolády

·         3-4 banány


POSTUP


Smíchejte žloutky s cukrem, a vyšlehejte do pěny. Poté přilijte olej, rum a mléko. Dále vmíchejte mouku s práškem do pečiva a kakao. Nakonec z bílků vyšlehejte tuhý sníh, a opatrně vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do kulaté formy vystlané pečícím papírem a pečte při 180 °C cca 20 minut.
Mezitím připravte krém. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem a cukrem. Poté vmíchejte tvaroh a nasekanou čokoládu. Krém nechte po dobu pečení tuhnout v lednici.
Po upečení korpus nechte vychladnout, a cca 0,5 cm od kraje a 1 cm do výšky korpus vydlabejte a zbytky rozdrobte. Dno a strany korpusu můžete lehce prsty srovnat a přimáčknout. Dno poté namažte lehkou vrstvou krému. Banány podélně rozkrojte a vyskládejte jimi dort. Na banány namažte krém a ten zasypte drobečky korpusu. Hotový dort nechte minimálně 3 hodiny chladit v lednici, ideálně však přes noc.




Přeji dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Krtkův dort jsem nikdy nepekla, ale jednou jsem ho chutnala a byl moc dobrý. Mám tuhle kombinaci ráda :) Děkuji za recept, píši si ho a někdy Krtka zkusím upéct.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Než jsem se začala pečením pořádně zabývat, tak jsme krtka doma pekli snad 3x a to vždy z krabice. Pak jsem ale jednou zkusila svého a byl úžasný. :-) Teď jsem se k němu po letech vrátila a ještě vylepšila, aby nebyl tak těžký, a vyšel krásně. :-) Těším se na odezvu, a doufám, že vám bude chutnat. :-)

      Vymazat