čtvrtek 8. března 2018

GERMKNÖDEL


INFORMACE


·         4 kusy
·         pařené a vařené


SUROVINY


Knedlíky

·         100 ml vlažného mléka
·         10 g sušeného droždí
·         1 PL cukru krupice
·         1 PL (kvásek) + 250 g hladké mouky (těsto)
·         špetka soli
·         1 vejce
·         25 g (těsto) + cca 20 g rozpuštěného másla (na potření knedlíků)
·         cca 100 g povidel

Vanilková omáčka

·         3 žloutky
·         50 g cukru krupice
·         400 ml smetany ke šlehání
·         2 ČL vanilkového cukru

·         cca 4 PL mletého máku
·         cca 2 PL cukru moučka


POSTUP


Na knedlíky smíchejte vlažné mléko se sušeným droždím a cukr. Pořádně rozmíchejte, poprašte 1 PL mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse smíchejte zbytek mouky se špetkou soli. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. V případě potřeby přidejte trochu mouky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout minimálně 45 minut (až zdvojnásobí objem). Poté těsto znovu propracujte a rozdělte na 4 díly. Vytvořte placku a doprostřed každé dejte 2 ČL povidel, důkladně zabalte do bochánku, a nechte ještě cca 15 minut kynout. Knedlíky vařte v páře 7 minut. Každý hotový knedlík ihned propíchněte na několika místech vidličkou, aby se neroztrhaly, a potřete rozpuštěným máslem. Podávejte s vanilkovou omáčkou a s mletým mákem smíchaným s mletým cukrem.
Na vanilkovou omáčku vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Do hrnce nalijte smetanu s vanilkovým cukrem. 2 malé šufánky smetany vmíchejte do žloutkové pěny a zbytek smetany přiveďte k varu. Poté smetanu sundejte z ohně a vmíchejte žloutkovou směs. Omáčku dejte znovu na plotnu a vařte do zhoustnutí.


            Přeji dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat