Nevíte, s čím při pečení začít, ale máte plno
nápadů, které byste chtěli tyto Vánoce vyzkoušet? Zkuste si své pečení pečlivě
rozplánovat. Uvidíte, že vše pak půjde jako po másle. Já vám přináším pár mých tipů, s čím kdy začít,
abyste vše do Vánoc pěkně stihli. :-)
Jako první
byste měli začít s cukrovím, které si potřebuje nějaký čas odpočinout, aby
bylo ve výsledku měkké a vláčné.
Například:
·
perníčky – pokud nemáte recept na perníčky,
které jsou ihned měkké (žitné - zde)
·
zázvorky
·
máslová štola – lze ji péct kdykoliv, ale vydrží
až několik týdnů
Tento čas
je ideální na křehká cukroví. Upečte ale jen základ – těsto. Slepování
marmeládou je sice dovoleno, ale krémy si nechte na později.
·
linecké
·
tlapky neboli pracny
·
vanilkové rohlíčky
Další
víkend už pomalu zvolňujte a vybírejte rychlé a nenáročné cukroví například ze
sněhových těst.
·
kokosky
·
pusinky
·
makronky
Poslední
adventní neděli věnujte nepečenému cukroví, které nezabere až tak moc času, ale bez
něj by Vánoce nebyly úplné.
·
nepečené kuličky
·
nepečené rolády
·
vosí hnízda neboli úly
Pár dní
před Vánoci nevymýšlejte už nic složitého. Raději se vrhněte na dokončení již
připravovaného. Dodělejte si krémy a slepte zbylé cukroví. Popřípadě se vrhněte
na pečivo.
·
vánočka
·
štola
A už je tu
očekávaný Štědrý den! Dnes už žádné shony a vařte a pečte jen tradiční
štědrovečerní chod.
·
rybí polévka
·
smažený/pečený kapr
·
bramborový salát
·
popřípadě chuťovky z listového těsta
Někteří z nás
pak mají mezi vánočními svátky své oblíbené tradice, mezi které patří také:
·
houbový kuba
·
čočka, hrách
·
krocan, husa nebo kachna
Nezapomínejme
ale také na nápoje. A když jsou ty Vánoce, proč ne i něco alkoholického.
·
vaječný likér (koňak)
·
svařené víno
·
vánoční punč
Přeji krásné vánoční svátky!
Žádné komentáře:
Okomentovat